Cabana de palla

Arquitectura a les aules

Escola Molí de Finestrelles, Sant Andreu, Barcelona


Durant la setmana de l’Arquitectura 2021 vam tenir la sort de ser un dels 150 arquitectes que participaven en la iniciativa Arquitectura a les Aules, dins del programa ArquiEscola del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.
 
Vam portar una proposta als dos grups de 4rt de l’Escola Molí de Finestrelles de Sant Andreu, Barcelona. Amb materials com les bales de palla i les canyes de bambú els infants van pensar i construir una cabana de palla pel seu pati.
 
El maig de 2021, l’Escola i l’AFA va començar un projecte de reforma i naturalització de la mà de les famílies. Els infants -els usuaris i les usuàries principals del pati- no van poder participar de la construcció a causa de la pandèmia, així que la idea del taller es va centrar a fer-los protagonistes i que ells i elles observessin els canvis al seu pati, que pensessin quins materials s’havien utilitzat i què podien construir amb els nous materials que havien aparegut: bales de palla. La proposta es va centrar a construir un nou element al pati.
 
Primer es va fer un procés de reflexió previ sobre com ha canviat el seu joc d’ençà que es va començar el projecte de reforma i naturalització del seu pati. Ens agraden els nous materials naturals? Juguem en alguna zona on abans no ho fèiem? Que passaria si introduïm un nou element al pati? On el posaríem? Qui hi jugarà? Tindrà obertures? Com ho construirem? Com apilarem les bales de palla? Com les lligarem?
 
Després de pensar i consensuar, es va executar una cabana on i com s’havia ideat.
 
La coordinació entre grups va ser clau: un grup bombolla va pensar on aniria la cabana i l’altre com es faria, i l’altre va executar les decisions del primer.
 
L’empresa que va construir el pati, Milanta, va cedir les canyes de bambú amb les que es va construir l’estructura de la coberta.


 
Col·laboradors Milanta
Any 2021
Fotografies Alba Pijuan, Jordi Capdevila