Folgueroles

Nou habitatge

Folgueroles, Barcelona


L’encàrrec inicial venia fortament marcat per una voluntat clara de la propietat de tenir una casa clàssica i robusta, a similitud d’una masia tradicional. La proposta es va centrar en aquest concepte per a organitzar un volum compacte, cobert a dues aigües i acabat en pedra natural. El fort desnivell del terreny es va anivellar a una cota inferior al carrer, per a complir amb la normativa de terrasses i per a poder oferir una connexió directa dels espais habitables al jardí posterior.
 
El concepte de masia s’ha treballat de manera que el carener es desplaça a 1/3 de la longitud de l’edifici i proporciona dues meitats desiguals de la casa. A la meitat llarga es distribueixen els espais comuns, amb un porxo orientat a les bones vistes, una sala d’estar a doble altura, una cuina i un estudi a la primera planta, obert cap a la sala d’estar. Formant un conjunt d’espais relacionats entre ells i en contacte amb el pati central, que aporta llum natural al bell mig de l’edifici.
 
A l’altra meitat de la casa, en planta baixa hi trobem el garatge amb accés directe a la cuina i una habitació suite. L’escala puja en paral·lel al pati central i en planta primera distribueix un conjunt de dues habitacions i bany i una altra habitació suite, que a la vegada té balcó al doble espai de la sala i finestra al pati central. S’aprofita l’altura màxima del carener de la coberta per a reconvertir el fals sostre del bany en un “niu per humans” que fa les funcions d’habitació de convidats.
 
L’estructura de la casa és una llosa de cimentació, pilars de formigó fets in situ i sostres de biguetes de formigó pretesat i revoltons ceràmics, que es deixen a la vista a tota la casa. La façana té una doble fulla de maó i pedra seca, amb aïllament recobrint la totalitat de l’estructura. El paviment es resol amb formigó polit.


Redacció de projecte Jordi Capdevila
Promotor Privat
Any 2008
 
Direcció d’obra Jordi Capdevila
Direcció d’Execució Glòria Plans
Constructora Obres i paviments Bou (moviment de terres), Fusteria Febrer (fusteria interior), Carles Parés (paleteria), Biel Brugués (instal·lacions), Paviments Molas (microciment), Cuines Eilin (mobiliari de cuina), Grabalosa (fusteria exterior).
Any 2018
 
Superfície 296 m2
Pressupost 375.000 €
Fotografies Aitor Estévez Olaizola