Horta

Habitatge a Horta

Carrer Sant Tomàs, Barcelona


L’habitatge original entre mitgeres, al centre del barri d’Horta de Barcelona, estava en molt mal estat. A la part posterior tenia uns volums afegits d’autoconstrucció que ocupaven part del pati i convertien la planta baixa en un espai fosc i tancat. La primera decisió del projecte va ser enderrocar els cossos afegits i recuperar la llum del pati. La redistribució interior va permetre adaptar-se a les necessitats dels actuals propietaris.

A la planta baixa es configura un espai obert, separat del contacte amb el carrer per una franja de serveis. Al centre de la casa es conserva la posició de l’escala, però es fa nova i es resol en dos trams diferenciats. El tram superior penja literalment del sostre, creant un element visual de separació entre la cuina-menjador i l’espai d’estar. El tram baix es resol amb un peça massissa de fusta, a semblança de la franja de serveis. Al sostre es recuperen els revoltons i les bigues de fusta i al paviment continu s’hi integra una catifa de sanefes de mosaic hidràulic fet amb peces extretes del mateix enderroc de la casa.

A la planta primera, l’escala central ens divideix l’espai en dues meitats. A un costat es configura un bany i una habitació doble, amb accés a la terrassa del pati. A l’altre es configura un espai de treball obert al distribuïdor i a l’escala -però tancable si cal en un futur-, una habitació individual i un altre bany. L’escala continua cap a la coberta i genera una entrada de llum zenital al centre de la planta.


Redacció de projecte Jordi Capdevila, Alba Pijuan
Col·laboradors 2gv (estructura), David Casanovas de NONA Architecture (avantprojecte)
Promotor Privat
Any 2017

Direcció d’obra Jordi Capdevila, Alba Pijuan
Constructora Diversos industrials
Any 2018

Superfície 140 m2
Fotografies Aitor Estévez Olaizola